Ambassade van België in Polen en Litouwen

België in Polen en Litouwen

Informatie voor Belgische burgers die Oekraïne willen verlaten over de weg.
  • De E40 via Lviv (Львів) is de kortste route van Kiew (Київ) naar België. U kan gebruik maken van de grensovergangen Krakowiec/Korczowa (op de E40) of Medyka (omweg via M11 vanuit Lviv). In Polen kan u dan via E40 verder rijden naar Rzeszow, Krakow, Wroclaw en zo via Dresden door Duitsland naar België. Vanuit Krakow zijn er vluchten naar België.
  • De E373 via Kovel (Ковель) is de kortste route van Kiew naar Warschau. U kan gebruik maken van de grensovergangen Zosin (omweg via Luck / Луцьк via H22) of Dorohusk (op de E373). In Polen kan u dan via E373 verder rijden naar Warschau waar er vluchten zijn naar België.
  • Een alternatief is de grenspost Hrebenne via de E372 vanuit Lviv. In Polen kan u dan via E372 verder rijden naar Warschau waar er vluchten zijn naar België.

Er zijn vanuit Kiew dagelijks treinen naar Polen: één naar Warschau en twee naar Przemyśl (aansluiting naar Warschau).

Hou rekening met files op de weg een aanschuiven aan de grensposten. Breng voldoende eten en drinken een warme dekens mee. Er zijn aan de grensposten vaak aparte doorgangen voor EU-burgers.

U dient voor inreis in Polen in het bezit te zijn van geldige reisdocumenten (Belgisch paspoort of identiteitskaart). Tot 28/2 dient u ook een geldig EU COVID-vaccinatiecertificaat en een recente negatieve test (antigeen) voor te leggen.

 

 

ALLEEN VOOR BELGEN IN NOOD: (+48) 602 298 918

Reisbeperkingen door de Covid-19-pandemie

Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met u naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat u zelf kunt doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl.

 
Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op
consulate.warsaw@diplobel.fed.be of telefonisch op + (48) (22) 551.28.00. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten en volg het reisadvies voor Polen en Litouwen.

Ons team doet er alles aan om u te helpen. Door te registreren op Travellers Online blijft u op de hoogte van mogelijke opties om naar België terug te keren, inclusief commerciële vluchten.

Als u toch wat langer dan verhoopt in het buitenland moet blijven, weet ook dat er in vele landen Belgische expats zijn die nuttige tips of tijdelijke oplossingen op de groep #BelgenVoorElkaar delen.

 

Coronavirus Covid-19: stand van zaken in Polen

Om u goed op de hoogte te houden omtrent de evolutie van de situatie in verband met de verspreiding van het coronavirus, raden we u aan de instructies van de lokale autoriteiten te volgen, met name op de website van het Poolse ministerie van Volksgezondheid (informatie in het Engels): https://www.gov.pl/web/coronavirus

Raadpleeg voor elke reis naar Polen het reisadvies van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken: 

https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen 

Enkel personen met Poolse nationaliteit en hun familie zijn toegelaten op het Poolse grondgebied. Als u terugkeert vanuit het buitenland naar Polen dient u de quarantainemaatregelen te respecteren. https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel

Als u in contact bent geweest met een persoon die besmet is met het virus: in geval van hoestsymptomen, koorts of ademhalingsmoeilijkheden, moet u snel het nummer 800 190 590 (extensie 6 voor het Engels) bellen voor instructies die zijn aangepast aan uw geval. Als de symptomen verergeren, moet u onmiddellijk contact opnemen met 112 of 999 (mogelijkheid om in het Engels te communiceren). Ga niet op eigen initiatief naar de wachtzaal of een arts.

 
Coronavirus Covid-19: stand van zaken in Litouwen

Om u goed op de hoogte te houden omtrent de evolutie van de situatie in verband met de verspreiding van het coronavirus, raden we u aan de instructies van de lokale autoriteiten te volgen, met name op de website van het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels) https://urm.lt/default/en/important-covid19 en op de website van de regering: https://koronastop.lrv.lt/en/ (informatie in het Engels). 

Raadpleeg voor elke reis naar Litouwen het reisadvies van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken: 

https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen 

Enkel personen met Litouwse nationaliteit en hun familie zijn toegelaten op het grondgebied. Als u terugkeert vanuit het buitenland naar Litouwen dient u de quarantainemaatregelen te respecteren.  Als u in contact bent geweest met een persoon die besmet is met het virus: in geval van hoestsymptomen, koorts of ademhalingsmoeilijkheden, moet u snel het nummer 112 (mogelijkheid om in het Engels te communiceren) bellen voor instructies die zijn aangepast aan uw geval. Ga niet op eigen initiatief naar de wachtzaal of een arts.

Voor alle informatie over het coronavirus kunt u het nummer +370 618 79984 bellen (infolijn bereikbaar 24/7) of een bericht sturen naar info@nvsc.lt.

 

Ieder verzoek voor een afspraak met de consulaire diensten van de Ambassade online moet worden ingediend door het invullen van het volgende formulier: https://appointment.diplomatie.be/Home/Index/8491d455-fcfa-4297-923a-d729246ffc3a.

 

No cash
De Ambassade accepteert geen contante betaling meer. We aanvaarden enkel nog betalingen per bankkaart.

  

Nieuws

20 Mar

21 maart is de Internationale Dag voor de uitroeiing van rassendiscriminatie. De herdenking ervan blijft actueel en noodzakelijk, omdat racisme, rassendiscriminatie, vreemdelingenhaat - net als de onverdraagzaamheid die ermee gepaard gaat - wereldwijd blijven bestaan. Ook vandaag nog is racisme diepgeworteld in de maatschappij, het overstijgt generaties en houdt ongelijkheid en marginalisering in stand.

18 Mar

De president van de Republiek Oostenrijk, Z.E. de heer Alexander Van der Bellen en First Lady, H.E. mevrouw Doris Schmidauer, zullen van 21 tot 23 maart een staatsbezoek aan België brengen. Dit is het eerste staatsbezoek tussen Oostenrijk en België sinds 1997, maar ook het eerste inkomende staatsbezoek aan België sinds het begin van de COVID-19-pandemie in 2020.

11 Mar

België zendt humanitaire hulp naar Slovakije en Moldavië via B-FAST, het Belgische mechanisme voor noodhulp, voor een totaalbedrag van 2 miljoen euro. Voor Slovakije gaat het om sanitair materiaal (FFP2-maskers als schenking van de FOD Volksgezondheid) en eerstehulpmateriaal (generatoren, veldbedden, matrassen, dekens). Voor Moldavië gaat het ook om eerstehulpmateriaal voor noodsituaties: tenten, generatoren en hygiënekits.

02 Mar

België stuurt via het noodhulpmechanisme B-FAST humanitair materiaal naar Oekraïne. Het betreft shelter-materiaal aangepast aan koude omstandigheden met o.a. tenten, dekens en sanitaire kits. Hiermee komt ons land tegemoet aan de hulpvraag die Oekraïne heeft ingediend bij het EU-mechanisme voor de civiele bescherming (UCPM) voor bijstand na de Russische militaire invasie in Oekraïne. België wil zijn solidariteit betuigen met de Oekraïense bevolking, die het zwaar te verduren heeft.

25 feb

Op 25.02.2022 nam België een vierde Nationaal Actieplan ‘Vrouwen, Vrede en Veiligheid’ (2022-2026) ter uitvoering van VN-Veiligheidsraadresolutie 1325 aan.