Ambassade in Warschau

Alle praktische informatie over onze Ambassade in Warschau.

Het Mniszechpaleis

Informatie over het Mniszechpaleis in Warschau.

.


Geschiedenis van het Mniszechpaleis


De vroegste verwijzing dateert uit 1620, toen op de huidige locatie een houten herenhuis werd opgetrokken voor de opperschenker van koning Zygmunt Kazanowski. In 1692 verwierf Aleksander Lipski, voijode van Kalisz Feliks, het perceel en besloot naast de houten constructie een barok bakstenen paleis te bouwen. Dit bakstenen gebouw zal later het Mniszechpaleis worden.

Het paleis kreeg zijn naam toen het in 1714 eigendom werd van Józef Wandalin Mniszech, Grootmaarschalk van de Kroon. Een halve eeuw later, in 1788, onder zijn afstammeling Michał Jerzy Wandalin Mniszech, was het Mniszechpaleis de locatie van een historische gebeurtenis: vanuit de paleistuinen vertrok de allereerste vlucht in Polen met een heteluchtballon - een project van geleerde en schrijver Jan Potocki, later ook eigenaar van het paleis.

Aan het einde van de 18e eeuw werd het Mniszechpaleis beschadigd door een verwoestende brand en de familie Potocki verkocht het gebouw in 1805 aan de Pruisische officier Friedrich Wilhelm Mosqua en zijn echtgenote. Deze huurden architect Fryderyk Albert Lessel in om het gebouw te renoveren en de stijl van het gebouw aan te passen van barok naar neoclassicisme. Het is op dit moment dat de kenmerkende kolommen en voorgevel werden toegevoegd.

Tijdens de 19e en 20e eeuw had het Mniszechpaleis een opeenvolging van eigenaren en functies. Na de komst van de Napoleontische troepen in 1806 was het een ziekenhuis, daarna huisvestte het vanaf 1809 het mechanische poppentheater van Ingermran en vanaf 1821 een Frans theater. Van 1829 tot 1940 was het paleis in gebruik door de Vereniging van Kooplui, een vereniging van ondernemers, geneesheren, advocaten, handelaars en artiesten. In eigendom van de Orde van Malta werd het in 1940 opnieuw een ziekenhuis. In 1944 werd het paleis door de vertrekkende Duitse bezetters platgebrand tot er alleen nog ruïnes overbleven.

Voor de Tweede Wereldoorlog had het Koninkrijk België een ambassade in Aleje Ujazdowskie. Dit gebouw werd tijdens de oorlog verwoest en de Belgische staat was op zoek naar opties voor zijn nieuwe ambassade.

Het verhaal gaat dat de kunstminnende koningin Elisabeth van België, echtgenote van wijlen koning Albert I, tijdens een van haar bezoeken aan de Chopin pianowedstrijd in Warschau door de Poolse autoriteiten werd benaderd met de suggestie dat België het Mniszechpaleis zou heropbouwen. Polen had eerder al zijn waardering voor koning Albert I uitgesproken door in 1919 een erefeest voor hem te organiseren - in de grote zaal van het Mniszechpaleis - en door in 1934 een straat in Warschau naar hem te vernoemen. Koningin Elisabeth was geraakt en besprak het voorstel met de Belgische autoriteiten.

De suggestie werd aanvaard. In 1959 ondertekende Etienne Davignon namens de Belgische regering de cheque waarmee ons land de ruïnes verwierf om ze na wederopbouw te gebruiken als Ambassade. België besloot het paleis in zijn oude glorie te herstellen en de reconstructie te baseren op neoklassieke plannen uit de 19e eeuw. Na drie jaar opende in 1962 de nieuwe Ambassade van het Koninkrijk België haar deuren in het herbouwde Mniszechpaleis.
 

Image
Eerste schetsen van het Mniszechpaleis

Eerste schetsen van het paleis.

Image
Afbeelding van het schilderij Mniszechpaleis in Warschau van Bernardo Bellotto

Bernardo Bellotto, Mniszech Paleis in Warschau, 1779, olieverf op canvas, in de collectie van Koninklijk Kasteel in Warschau.

Image
Collage van zwartwitfoto's van het Mniszechpaleis in 1919

Het Mniszechpaleis in 1919.

Image
Collage van twee zwartwitfoto's en een brief over het Mniszechpaleis
Image
Foto van de eetzaal van het Mniszechpaleis
Image
Foto van een zaal van het Mniszechpaleis
Image
Foto van een trap in het Mniszechpaleis
Image
Foto van een wandtapijt in het Mniszechpaleis
Image
Foto van een luster in het Mniszechpaleis

Publicatie "Het Mniszech Paleis. Ambassade van het Koninkrijk België".

In juni 2022 werd het boek: "Pałac Mniszchów. Ambasada Królestwa Belgii / The Mniszech Palace. Embassy of the Kingdom of Belgium" gepresenteerd aan het publiek.

Bijna 60 jaar nadat het paleis werd herbouwd en ter beschikking gesteld van de Belgische ambassade, nodigde ons team een groep experts uit om hun inzicht te geven op de meest interessante en soms totaal onbekende feiten uit het verleden. Het artistieke fotografieproject "Marrow" (Merg) daagt de conventionele perceptie van het Paleis uit en legt zijn innerlijke ziel bloot.

We nodigen je uit om mee te gaan op deze reis!

Image
Book 2022